Ljusmassa av mycket hög kvalitetFörpackningen räcker till 20 st 50 g ljus men kan blandas upp med ljusstumpar som tidigare stöpts av A-Te Ljusmassa. Färdigpreparerade vekar grovlek nr 10 medföljer. Blir ca 1 liter ljusmassa. Ljusmassan lämnar ett ljus med lång bränntid genom dess höga smältpunkt. Från Joel Svenssons Vaxfabrik i Munka-Ljungby.
OBS!Uppblandning av andra ljusstumpar som ej stöpts av A-Te Ljusmassa kan medföra att ljuset struktur försämras samt att veken förintas sämre.
Vid gjutning av ljusDet är modernt att gjuta ljus, till detta finns en speciell massa som kallas
G-Be Gjutmassa. Man kan dock gjuta ljus av denna ljusmassa, speciellt om formen på det färdiga ljuset påminner om ett stöp ljus. Dvs högt och smalt. Vad som också skiljer sig är att gjutna ljus med A-Te Ljusmassa ger ett mer mättat intryck med blankare yta, medan däremot G-Be Gjutmassa ger ett genomskinligare intryck med mattare yta.
BruksanvisningDu kan antingen, klippa av vekarna, slå en knut i ena änden och en ögla upptill. Du trär då öglorna genom en träpinne så långt ifrån varandra att de inte slår ihop under stöpningen.
Eller så klipper du vekarna i dubbel längd slår en knut i båda ändarna och lägger veken över en ca 60-80 mm bred bräda, veken kan du häfta eller tejpa fast på brädan.
Har du gamla ljusstumpar, klipp av de sotiga vekarna, smält stumparna i ett kärl och sila bort vekarna. Smält därefter massan i vattenbad i ett högt kärl.
Om extra vekar behövs finns färdigpreparerade
A-Te Ljusvekar Nr 10 att köpa. Dess vekar ger en vacker låga samt förintas helt vid förbränningen. Bemärk att A-Te är de första i landet som tillverkat ljusmassa. Bland annat ingår blekt bivax i ljusmassan som utgör grundstommen för ett bra och vackert ljus med lång brinntid.
VARNING!Smält ej ljusmassan direkt på värmeplattan! Uppvärmningen skall alltid ske i vattenbad, då har man minimerat riskerna för överhettning. Det är dock lämpligt att ha ett täckande lock i närheten som extra säkerhet. Vattenbad = Du häller ljusmassan i ett metallkärl, som du placerar i ett annat metallkärl med vatten i.
Fyll på med 70 grader varmt vatten tills ljusmassan nästan når upp till kärlets kant. Vid första doppet, då det är viktigt att massan håller 70-75 grader, håll vekarna kvar i ljusmassan tills alla luftbubblor försvunnit ur veken. Därefter doppas vekarna/ljusen i jämnt takt, men låt ljusen svalna något mellan varje doppning. Ljusmassan hålles vid samma temperatur, cirka 70 grader under hela stöpningen. Använd termometer.
Specifikationer- Vikt: 1kg
- Medföljer: Färdigpreparerade vekar grovlek nr 10